Het is niet mogelijk om een reservering te maken

Rondleiding Dorpskerk Spijkenisse PO

Tijdens de rondleiding in de kerk leren de kinderen over het kerkorgel, de beiaard, het interieur en de geschiedenis van de kerk.
Doelgroep:                   groep 7 of 8, max. 30 leerlingen en per 10 leerlingen een begeleider

Tijdsduur:                        ongeveer 1 1/2 uur

Dag:                               op dinsdag van 10.30-12.00 uur

Locatie:                           op school en in de Dorpskerk, Kerkring 1 te Spijkenisse

Periode schooljaar:            september t/m juni

Organisatie door:               Gemeente Nissewaard

Contactgegevens organisatie:  [email protected] t.a.v. Elsa van der Bijl

Kosten:                           geen

De leerlingen krijgen een rondleiding door de kerk en brengen een bezoek aan de beiaardier in de toren. Er wordt verteld over de geschiedenis van onze middeleeuwse kerk, die begint in 1300. De organist vertelt wat over het orgel als instrument, de werking hiervan en laat de klankmogelijkheden horen. De kinderen voelen en zien hoe scheef onze ‘toren van Pisa’ staat en tenslotte laat de beiaar­dier het carillon (beiaard) horen terwijl de kinderen naast hem zitten. Een unieke combinatie!

Omdat we vinden dat de leerlingen meer mogen weten over het enige middeleeuwse monument van Spijkenisse is er een lesbrief bij deze activiteit ontwikkeld. Naast de infor­matie over het klokkenspel treft u hierin ook informatie aan over het orgel en de dorpskerk van binnen en van buiten. Bij ieder onderdeel staan diverse opdrachten en is er een link naar een interessant filmpje opgenomen. Ook ontvangt u een beiaardquiz op CD, waarop stadsbeiaardier Bas de Vroome muziekfragmenten speelt van een aantal bekende liedjes, onder andere uit Walt Disneyfilms. Deze lesbrief zal t.z.t. op papier verspreid worden over de ingeschreven scholen. Ook is er een kahoot-quiz gemaakt bij deze activiteit.

Tijdens de rondleiding gaan we in drie groepjes door de kerk. Dit betekent dat u gevraagd wordt bij deze activiteit drie begeleiders mee te sturen.

Deze activiteit kan aansluiten bij uw geschiedenisles over de ‘Kruiskerkbouw’ (15e eeuw), de komst van de Watergeuzen en de overgang van katholiek naar protestant (16e eeuw) en de Hervorming. Tijd van Napoleon ( 1810: begrafeniswetgeving, onteigening van de torens). Het verhaal over het afzinken van de twee luidklokken ter voorkoming van omsmelting tot munitie voor de Duitsers, sluit aan bij lessen over de Tweede Wereldoorlog.

Inschrijven kan vanaf24-05-2023
Inschrijven kan tot10-07-2023
Datum Vrij
28-05-2024 10:30 0
04-06-2024 10:30 0
11-06-2024 10:30 0