Deze activiteit is volgeboekt

Stadswandeling en een bezoek aan museum/groentewinkel MAK

De wandeling voert langs het Noordeinde en begin van de Voorstraat. Het tweede deel van de wandeling vormt het bezoek aan museum/groentewinkel MAK aan de Voorstraat.
 

Doelgroep:                   groep 7 of 8, max. 30 leerlingen

Tijdsduur:               2x 45 minuten

Locatie:                  Centrum van Spijkenisse (Noordeinde en Voorstraat)

Begin en einde:        Gemaal De Leeuw van Putten aan het Noordeinde

Periode schooljaar:   april, mei en juni 2024

Organisatie door:     Vereniging Historisch Spijkenisse en museum/groentewinkel MAK

Contactgegevens organisatie: Nel van den Tol, [email protected]

Kosten:                  € 15,- per groep van max. 15 leerlingen

Let op! De factuur wordt na de uitvoering van de activiteit opgestuurd.

De wandeling voert langs het Noordeinde en begin van de Voorstraat. Het tweede deel van de wandeling vormt het bezoek aan museum/groentewinkel MAK aan de Voorstraat

Tijdens de wandeling wordt stilgestaan bij diverse onderwerpen: de afwatering van het eiland ( het gemaal de Leeuw van Putten en de Vierambachtenboezem);de Watersnoodramp  van 1953 (de sluisdeuren van 1952, zandzakken bij de molen);de nijverheid aan het Noordeinde ( de korenmolen Nooit Gedacht, de biezen- en hoepschuren, kinderarbeid); dagelijks leven van kinderen in een dorp ong. 100 jaar geleden (hoe woonden, leefden, aten, speelden en sliepen ze); het oude Raadhuis, het cachot en de Mannetjes op de Krom. Op de Voorstraat wordt aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog (het huis van de joodse familie Levie, de stolpersteine, het Jan Campert Monument) en de hygiëne in het dorp (boerderijen, mestvaalt, ontbreken van riolering en waterleiding en het uitbreken van de tyfusepidemie in mei 1945).

De wandeling wordt geleid door ervaren gidsen, die bijna allemaal in het onderwijs hebben gewerkt. De school kan met 30 leerlingen tegelijk de wandeling maken, waarbij twee gidsen ieder een groep kinderen met minstens 1 begeleider meenemen.

Het bezoek aan het huisje (museum/groentewinkel) van de dames Mak aan de Voorstraat is het tweede deel van de rondwandeling. Het huisje is aan de buitenkant gerenoveerd en ziet er nu weer uit zoals het er in 1918 uit zag. In het winkeltje (voorkant) is ingericht zoals het vroeger was. In de achterliggende woon- en slaapkamer en hoe men rondom 1940 leefde. In het huisje worden de kinderen rondgeleid door vrijwilligers van museum/groentewinkel MAK.  Ze krijgen het verhaal van de familie Mak te horen. Verder wordt er aandacht besteed aan de tijd van de jaren veertig van de vorige eeuw. Uit deze tijd zijn diverse voorwerpen aanwezig, waarover veel te vertellen valt. Ook laten we zien dat het winkelen vroeger anders in zijn werk ging dan tegenwoordig.

Als voorbereiding op deze activiteit is een lesbrief over de dames Mak beschikbaar via www.actiefinnissewaard.nl. Ook is er een mooi fotoboek gemaakt over museum/groentewinkel MAK en een fotospeurtocht. Deze materialen (van ieder 10 tot 15 stuks) zijn als leskist te reserveren. Wanneer u interesse heeft deze leskist te lenen, kunt u dit doen via www.actiefinnissewaard.nl.

Inschrijven kan vanaf24-05-2023
Inschrijven kan tot10-07-2023
Datum Vrij
niet van toepassing 0